Posadzki a ryzyko skażenie mikrobiologiczne żywności

Posadzki a ryzyko skażenie mikrobiologiczne żywności

03 cze 2021

Niewiele jest branż w gospodarce, które są tak świadome zagrożeń wynikających z braku odpowiednio wysokich standardów higienicznych produkcji, jak przemysł spożywczy. W tym sektorze, uchybienia w przestrzeganiu warunków sanitarnych mogą prowadzić do wielu problemów, takich jak złamanie przepisów, utrata wizerunku i klientów, a nawet do odpowiedzialności karnej i cywilnej.

Powaga potencjalnych konsekwencji sprawia, że producenci żywności muszą zrozumieć rolę jaką każda ze stref w zakładzie odgrywa w utrzymaniu czystej, bezpiecznego i efektywnej przestrzeni do pracy. Jednym z najważniejszych elementów jest posadzka. Jest to nie tylko największa z powierzchni w każdym zakładzie, ale również, za sprawą grawitacji, miejsce, gdzie trafia ostatecznie większość zanieczyszczeń.

Co więcej, zanieczyszczenia mogą być roznoszone na inne pomieszczenia i strefy na butach pracowników czy kołach wykorzystywanego wewnątrz sprzętu. Problematyczne mogą się zwłaszcza okazać płynne zanieczyszczenia, które nie zostaną od razu usunięte.

If the floor is not up to the task then microbes can soon build up, putting the site at risk of a dangerous food contamination incident. To ensure that the finish underfoot enhances a site’s cleanliness levels it must exhibit several key properties and be able to retain these for a long period of time.

Jeśli posadzka nie zostanie właściwie dobrana, to drobnoustroje szybko się rozprzestrzeniają narażając żywność na skażenie, a posadzka zamiast wspierać wysiłki utrzymania najwyższych standardów higienicznych, stanie się źródłem dużego ryzyka mikrobiologicznego.

W tym kontekście, zdolność do zachowania bezspoinowej i nienasiąkliwej powierzchni jest jedną z najbardziej kluczowych cech posadzki, ponieważ pęknięcia, szczeliny i ubytki są trudne do czyszczenia, a przez to stanowią dobre miejsce do rozwoju drobnoustrojów. 

Dlatego niezbędne jest dopasowanie posadzki tak, aby była w stanie wytrzymać przez określony czas warunki użytkowania w zakładzie, pomieszczeniu czy strefie. Pośród czynników, na które należy zwrócić uwagę są np.:

  • Szok termiczny: ma miejsce, gdy temperatura posadzki nagle i gwałtownie się zmienia, np. przy czyszczeniu gorącą parą wodną, przy otwieraniu drzwi pieca piekarniczego czy przy zbyt szybkim obniżeniu temperatury w chłodni.
  • Odporność chemiczna: Większość substancji chemicznych obecnych w przemyśle spożywczym, ma niszczące działanie na materiały syntetyczne, a często wchodzi w kontakt z posadzką, np. środki czyszczące, gorące oleje, roztwory cukru, krew czy tłuszcze.
  • Obciążenia mechaniczne: Ciężar i drgania linii produkcyjnych czy ruch różnego rodzaju wózków to duże obciążenie dla posadzki, a przypadkowo upuszczone narzędzia mogą spowodować punktowe uszkodzenia.
drainage-thumb.jpg
thermal-shock-thumb.jpg
cleaning-thumb.jpg

Miejsce styku posadzki ze ścianą to miejsce, w którym bardzo łatwo mogą rozwijać się bakterie. Aby temu zapobiec, należy w tej części wykonać wyoblony cokół, który będzie chronił ścianę oraz umożliwiał łatwe czyszczenie.

Innym obszarem, na który warto zwrócić szczególną uwagę są odwodnienia. Wpusty i kratki ze stali nierdzewnej muszą być odpowiednio szczelnie umieszczone w posadzce, aby umożliwić usuwanie płynnych substancji z obszarów produkcyjnych. Ponadto, należy zadbać o wykonanie właściwych spadków, aby ciecze łatwo spływały w stronę kanalizacji, bez zalegania na posadzce w postaci kałuż. 

Kluczowe w aby posadzka była odpowiednio dobrana, ale tez utrzymywała swoje wysokie parametry w trakcie użytkowania, to całościowe spojrzenie na warunki w jakich będzie użytkowana oraz zrozumienie, jakie rodzaje posadzek i jakie wykończenie sprawdzi się najlepiej. Rodzaj technologii posadzkowej, grubość, zastosowanie konkretnego kruszywa, plan posadzek - wszystko to, i wiele innych, ma wpływ na czy posadzka sprosta wymaganiom i sprawdzi się w danych warunkach.

Eksperci posadzkowi marki Flowcrete maja bogate doświadczenie w doradzaniu przy wyborze odpowiednich rozwiązań dla wszystkich sektorów przemysłu spożywczego, potwierdzone setkami udanych projektów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, skontaktuj się z nami albo przejrzyj nasze materiały na temat wyboru posadzek dla zakładów przemysłu spożywczego. 

KONIEC

Podoba Ci się post? Podziel się z innymi:

Kontakt

Agnieszka Bąk
Flowcrete Polska Sp. z o.o.
tel. +48 539 815 964
e-mail: agnieszka.bak@flowcrete.com

Piotr Kowalczyk
Flowcrete Polska Sp. z o.o.
tel. +48 883 303 893, 22 879 8907
e-mail: piotr.kowalczyk@flowcrete.com

Uwagi dla redaktorów

Flowcrete Polska Sp. z o.o. jest częścią Grupy Flowcrete, czołowego producenta bezpoinowych posadzek żywicznych do zastosowań przemysłowych i dekoracyjnych.

Grupa Flowcrete posiada oddziały i zakłady produkcyjne na 6 kontynentach.

Flowcrete Polska oferuje światowej klasy rozwiązania posadzkowe na bazie żywic syntetycznych: epoksydowych, poliuretanowych, metakrylowych i winyloestrowych. Posadzki żywiczne Flowcrete przeznaczone są dla wszystkich branż i sektorów gospodarki.

W ofercie Flowcrete Polska znajdują się m. in. wytrzymałe posadzki przemysłowe, higieniczne posadzki antybakteryjne, efektowne kolorystycznie posadzki dekoracyjne, w tym szybkowiążące, wodoodporne posadzki parkingowe, a także szlifowane terazzo żywiczne i specjalistyczne powłoki chemoodporne.

Flowcrete od ponad 20 lat gwarantuje na rynku polskim najwyższą jakość produktów i usług, a także z pełnym zaangażowaniem dba o ochronę środowiska naturalnego i standardy obsługi Klienta.

Bądź na bieżąco